Platte daken
Een groot deel van de huizen in Nederland hebben een plat dak, omdat het de meest geschikte optie is voor een aanbouw, op- of uitbouw. Door zijn strakke en moderne uitstraling is het ook erg populair. Omdat deze type dak kwetsbaarder is dan schuine daken is het zaak om het dak met kwaliteit te bekleden en het regelmatig te onderhouden. Alan Dakbedekking werkt met drie soorten dakbedekking, bitumen, PVC (kunststof) en EPDM. Buiten dat deze erg sterk zijn en hun unieke eigenschappen hebben, kan het dak voor diverse doeleinden worden gebruikt zoals het plaatsen van zonnepanelen.
Bitumen
Bitumen is zonder twijfel de populairste en meest gebruikte materiaal voor platte daken. Het is een zeer stevig materiaal wat milieuvriendelijk is en een hoge weerstand heeft tegen slechte weersomstandigheden. Daarnaast is het blijvend waterdicht en brandveilig. Bovendien heeft het een goede prijs-kwaliteitverhouding en is het één van de goedkopere bedekking op de markt.
Bitumen is nagenoeg geschikt voor alle soorten platte en licht hellende daken en is zeer sterk. Wel dient er rekening gehouden te worden met onderhoud, omdat een plat dak kwetsbaarder is dan andere daken. Probeer daarom altijd het dak te onderhouden en schade vroegtijdig aan te pakken om grotere problemen te voorkomen.
- Snel te herstellen of te vervangen
- Relatief goedkoop
- Goed te combineren met isolatie
- Goede werking tegen vocht
- Duurzaam & gerecycled materiaal
EPDM
EPDM staat voor Ethyleen – Propyleen – Dieen Monomeer. Het is een zwarte synthetisch afdichtmembraan van rubber dat wordt gebruikt bij industriële panden en woningen. EPDM is een prima bedekking op het gebied van externe invloeden zoals regen en windstoten. Deze bedekkingssoort is duurder dan bitumen, maar is in tegenstelling minder gevoelig voor barsten of scheuren.
Bij het aanbrengen van EPDM zijn er minder naden, wat het risico op lekkages vermindert. Ook is het onderhoudsarm en dienen in principe alleen de hemelwaterafvoer en dakgoten goed schoongemaakt te worden.
- Bestendig tegen weersinvloeden
- Onderhoudsarm
- Flexibel, krimpvrij en waterdicht
- Wordt op maat gemaakt
- Duurzaam & gerecycled materiaal
Isolatie
Warmte binnen een huis gaat het meest verloren via het dak. Ondanks dat de daken van de meeste huizen in Nederland zijn voorzien van isolatie, is de werking niet voldoende. Dit komt voornamelijk door isolatie wat verouderd is of niet kwalitatief genoeg is.
Isolatie kan op twee manieren geplaatst worden; onder en op de dakbedekking. Bij o.a. een complete vernieuwing wordt er gekozen om het tussen het dakbeschot en dakbedekking te plaatsen. Als het dak in goede staat is, komen waterdichte isolatieplaten bovenop de oude bedekking en wordt het afgedekt met een laag dakbedekking. Dit wordt dubbel isoleren of na-isoleren genoemd.
Onderhoud
Om schade en vervelende problemen te voorkomen is het van belang om uw dak periodiek te onderhouden door een professional. Zo wordt de levensduur verlengd en is uw woning optimaal beschermd tegen zon, regen en wind. Met een ervaren dakdekker bent u verzekerd van de beste kwaliteit en service.